Logeren als god in Frankrijk op Domaine el Faig
Logeren als god in Frankrijk op Domaine el Faig

Dal van Camprodon, niet alles is verhard

Niet alles is verhard tocht.
Onderaan onze linker piste linksaf de D64 op. Rechts zie je de BiO-logische geitenboerderij „Pascanto” van Antoine, je kunt kaas bij hem kopen, links het enorme huis van Marie. Beiden hebben ook paarden in pension. De weg gaat hoofdzakelijk door bos. Eerste echte mogelijkheid links af de D44 op richting Lamanère. In Serralongue lopen we even naar boven. [Links, perfekt Duits sprekende tandarts: Armin Wachsmuth] Iets verder rechts is een mini museum, de beheerder daarvan heeft ook de sleutel van de kerk XI . Die kerk moet je zien, maar bekijk in ieder geval de kerkdeur. Die beheerder kan daar een kwartier over uitweiden. Boven de kerk op een groot grasveld staat een Conjurador XIV, soort vierkant torentje waarin tegenwoordig concerten gegeven worden. Het is de laatste in z’n soort. Door naar Lamanère, de meest zuidelijke gemeente van Frankrijk met 54 inwoners, kijk er even rond. Nu de piste op naar Ermitage Notre Dame du Coral XVII, een geïsoleerd liggend oud kloostertje. Vraag of men de lichten in de kerk voor je aandoet en loop achter de maagd langs. Neem een kopje koffie, daar leven die mensen van.

Erg lekker wijnen, bio wijnen, bio-logische wijnen Een Catalaanse kerkdeur, niet DE deur
Vall de Camprodon, Mollo, Beget Los lopende koeien, paarde, schapen en ..
Hout gestookt te kachel, ecologisch warm water herders op crosmotoren. Ware kunstenaars

Verder naar de Coll d’Ares, dus linksaf de D115 op. Coll d’Ares is de grens, bij helder weer is het uitzicht daar fenomenaal. De weg heet nu C-38. Links is een dierentuin Mollo’Parc E, niet al te groot, wel heel leuk. Ze hebben voor oudere mensen een scootmobiel staan. Rechts ligt Molló, alleen de kerk is de moeite waard en die is meestal dicht. We laten Beget en Camprodon even links en rechts liggen en rijden dus Camprodon voorbij. Bij de tweede rotonde nemen we de GI-5264 richting Valter 2000. In Llanars even stoppen voor de 12-eeuwse kerk, ook even aan de linkerkant daarvan naar de klokkentoren klimmen en je daarna verbazen dat ze hier (deels) stadsverwarming hebben. Rij helemaal door naar Valter 2000, simpelweg omdat de weg echt mooi is, maar let even op waar (rechts) het grote bord „max 30 km/h, max 15 ton” staat. Op de terugweg moet je daar er in. De GIV-5225 is een piste van 20 km lengte en je doet er, inclusief stops, echt enkele uren over. Wij vinden dit één van de mooiste wegen van Catalunya. Uiteindelijk kom je uit bij Espinavell en dan op de C-38. 

Super lekker eten, bio ingrediënten. meest eco. Hier beslist stoppen, uitzonderlijk uitzicht
Llanars 12-de eeuwse kerk, meestal open
verrukkelijk vers eten, vis zo uit de Middellandse Zee 20 km lange piste, echt een aanrader

Op de C-38 gaan we links af, richting Frankrijk. Voor Prats de Mollo, op een rotonde nemen we de D115A naar La Preste. Je rijdt door La Preste, een kuuroord, heen en parkeert daarna op het grote terrein. Er zijn hier wandelingen uitgezet, maar gewoon een stuk lopen op de „verboden voor auto’s” weg omhoog is minder zwaar en ook leuk. Terug nu. Na het huis dat Saint Sauveur (de Redder) heet linksaf. Weer een piste, door rijden totdat het je echt te gek wordt. Aan het einde van deze piste zijn de zomerweiden voor de koeien uit de streek. Wat is de wereld hier mooi! Terug naar de asfaltweg en stoppen in het Middeleeuwse Prats de Mollo E. Er zijn aan het grote plein twee stadspoorten, neem de linker. Redelijk snel links staat „la Chapelle Saintes Juste et Ruffine” XVII, een klein en mooi kapelletje. Loop het straatje helemaal uit, aan het andere einde is de mooiste stadspoort van het stadje. Ga terug, maar neem op het plein de linker „poot”. Direkt rechts is restaurant „La Portella” Gerard kookt niet alleen niet slecht, het is ook een ware kunstenaar op andere gebieden.

Catalaanse en Romaanse kunst waar je ook kijkt Een klein en mooi kapelletje
Kalfjes blijven hier gewoon bij de moeder Transhumances, in dit geval van koeien
Prats de Mollo la Preste, Middeleeuws Een hele oude mooie stadspoort

Loop dat straatje uit en ga na de zoveelste stadspoort links af de trappen op en volg dat weggetje tot helemaal boven. Ga links een poortje in en dan rechts weer een poortje en als je geluk hebt is de kerk open (nu Eglise de Saintes Juste et Ruffine XIII - XVII) . Jammer dat ze geen geld, tijd en/of zin hebben het vergulde houtwerk eens goed schoon te maken. En daarna klim je nog hoger, naar fort Lagarde XVII en daar ben je dan weer een paar uur zoet. We rijden Prats uit op de D115 richting Perpignan. [Links van de weg, na een lange brug, vindt je een groot parkeerterrein. Van daaruit loop je in 1 minuut naar een uitzichtpunt „Défilé de la Baillanouse” eigenlijk vinden wij er niets aan maar voor de Catalanen is het belangrijk.] Door richting Perpignan. In het plaatsje Le Tech, dat eigenlijk Le Tech sur Tech zou moeten heten, rijd je over een brug, gewoon op de D115. Let daarna op de huizen rechts van je. Hé, kijk dat is het oude station. Klopt, de D115 is voor een behoorlijk deel op of langs het oude trein traject gelegd. Door, maar tamelijk snel rechts de D44 op. Richting Serralongue. Rechts is een oprit naar Le Mouly Benc, onze melkleverancier. Je kunt er ook kaas kopen. Iets verder rechts zit La Boite à Miel, onze BiO-logische honing leverancier. De eerste mogelijkheid linksaf, de D64 op richting Saint Laurent de Cerdans. Nadat je het huis van Marie rechts hebt zien staan neem je de eerste inrit rechts. Na 700 meter ben je weer thuis.

Hier ontstond de Romaanse bouwkunst Eglise de Saintes Juste et Ruffine
Espinavell, Graells, Fabert, Setcasses, Valter 2000 Nog steeds op feestdagen volle kerken
Parc Natural Regional del Pirneu Catala Het is overal zo "verschrikkelijk" mooi .....
Bosbouw, woudreuzen omhakken, boomstammen transporteren Soms is de weg even niet vrij
Koren, geestelijk en wereldlijke liederen, orgelbegeleiding Soms oefent er juist een kerkkoor
Waterval, wateroverlast, regenbuien, slagregen, hemelwaterafvoer Soms vind je zomaar een waterval
Version imprimableVersion imprimable | Plan du site
© Janine en Boudewijn Bolderheij