Logeren als god in Frankrijk op Domaine el Faig
Logeren als god in Frankrijk op Domaine el Faig

Omgeving en nog zo wat.

De Vallespir, het groenste dal van Frankrijk.

Wij wonen in het groenste dal van Frankrijk en sowieso in een schitterend gebied. Wegen meanderen door het landschap, omhoog, omlaag, naar links, naar rechts, niets gaat rechtuit. Neem op tochten een goede kaart mee, bijvoorbeeld no. 146 van Michelin. De uitzichten en doorkijkjes zijn altijd weer schitterend. Wij hebben het veel over kerken, abdijen, kloosters e.d.. Dat is niet gek, hier is de Romaanse bouwkunst ontstaan, hier vind je dus de oudste en ook de mooiste voorbeelden daarvan. 

 

Een uur naar de Middellandse Zee, een uur naar Figueres (Spanje) de stad van Salvador Dali, een kwartier naar de oudste Romaanse abdij, een half uur naar een fort, een half uur naar een klim-avonturenpark, een half uur naar een Middeleeuws stadje, een kwartier naar de smalste kloof van de wereld en zo zijn er tientallen uitjes rondom ons vakantie huis. Wandelen begint voor de deur, je hoort bij ons geen verkeersgeluiden en je hebt wel een fantastisch uitzicht op het massief du Canigou.

 

Onze eigen piste is 1100 meter lang en begint enkele meters vanaf La Forge del Mitg (30 inwoners). 5 km verderop ligt St. Laurent de Cerdans en weer 4 km verderop begint Spanje. Naar de andere kant kun je twee kanten op, naar Serralongue en dan naar Prats de Mollo la Preste (Natuurgebied & fort) of naar Arles sur Tech (oudste abdij), Amelie les Bains, Céret (Museum met o.a. Pablo Picasso) en Perpignan. Iets verder, maar goed te doen, vind je de Middellandse zee met plaatsjes zoals Argelès-sur-Mer, Collioure, Port Vendres en Banyuls. Onze huizen liggen aan een weide van 6 ha, temidden van enorme bossen. Je kunt hier geweldig wandelen en paardrijden. 

 

Als je hier klikt, kom je bij "Adres & Routes".


Als je hier klikt, kom je bij „Virtuele tocht: Dal van Camprodon, niet alles is verhard”.

zomerbergen, winterbergen, ntdooid, besneeuwd, De Canigou
overheersend beeld, terugkerend, wederkerig zie je overal
Vallespir, Roussillon, doorkijkjes, vergezichten, ansichtkaarten in de Vallespir

Algemeenheden.

Wil je Frankrijk en de Fransen een beetje leren kennen, dan gaat dat het beste door je simpelweg onder de Fransen te mengen. Daarvoor hier een paar tips. Ga naar weekmarkten en observeer van een afstandje de plaatselijke bevolking. Kijk hoe die mevrouw bij een groentestalletje ongegeneerd de groente en het fruit betast en uitsluitend koopt wat haar bevalt. Luister hoe ze met de marktman recepten uitwisselt en bekijk ook het begroetings- en afscheid-ritueel. Let er ook op hoeveel kleine producenten hier op markten staan en hoeveel BiO er te koop is. Ga ook naar rommelmarkten, hier „vide greniers” (zolders legen) geheten en verbaas je enerzijds over de rotzooi die men nog probeert te verkopen en anderzijds over de vaak schitterende dingen die je voor weinig geld kunt kopen. (Wij vullen er bijvoorbeeld Janine’s tin collectie aan.) Ga ook eens een kopje koffie drinken in een café, maar dan wel binnen. Daar staat namelijk de echte Fransman aan de bar zijn wijntje of koffie te drinken. Bekijk weer de rituelen. Een Fransman wil graag en altijd begroet worden en altijd met egards behandeld worden, hij zal het jou ook doen.

Logeren bij Nederlanders en dan lekker eten. Dat kan! Een Fransman wil graag begroet worden
Markten, rommelmarkten, koningsdagmarkten Vide greniers, op een geweldig plekje
Biologische groente van de koude grond dat smaakt Je doet zelf in een zakje wat je goed keurt

Franse feesten/weg bij de snelweg.
Als je echt ontspannen op vakantie gaat en bijvoorbeeld naar ons toekomt, ga dan eens niet over de snelweg, of ga een deel niet over de snelweg. Frankrijk is heel wat anders dan tolpoortjes en file’s. Frankrijk is een prachtig land, dat de moeite waard is om te leren kennen. Langs de provinciale wegen kom je veel aankondigingen van feesten tegen en als zo’n feest toevallig NU is, dus als jij langs het plaatsje rijdt, dan val jij met je neus in de boter. Franse feesten zijn in de buitenlucht, dus in de zomer. Dat komt mooi uit, dan zijn jullie er ook. Fransen vieren over echt van alles feest. Wij kennen o.a. het kersen-, ezeltjes-, geiten-, beren-, sandalen-, dans-, en paddestoelen-feest. Die feesten worden pas echt aantrekkelijk als ze Fête de la Cerise, Fête des Anes, Fête des Chèvres, Fête de l’ours, Fête de l’Espadrille, Festival de Sardane of Fête de la Truffe heten. Als je zo’n aankondiging ziet: Stoppen! Ga er heen, het is echt gezellig en het meeste is helemaal gratis. Niet onbelangrijk, je bent beslist welkom. Verbaas je over die oudere man die een nummertje tapdansen weggeeft waar een professional een puntje aan kan zuigen, blijkt dat hij de huisschilder van het dorp is. Verbaas je over al die dingen die de Fransen nog steeds zelf maken. Natuurlijk, kaas, wijn. Maar ook manden, aardewerk, textiel en nog heel veel meer. Kijk weer naar de Fransen zelf, hoe ze elkaar begroeten, hoe ze plezier maken en plezier hebben. En als je het echt goed wilt doen, betaal een euro of twintig en eet met ze mee. Geniet ervan!

Hoornblazers, saxofonisten, trommelslagers, trompettisten Feest, daar hoort muziek bij
Samba, Sardane, Wals, Foxtrot, Jive, Twist, Hip-hop, Dansen kan ook in je eentje
Sardane, kringdans, volksdans, traditie, gewoonte Sardane, bij ieder Catalaans feest

 

Hierna nemen wij je mee op een virtuele tocht.

Deze is meer bedoeld om je een indruk te geven van de mogelijkheden

die er zijn voor ritjes in deze omgeving.

 

Webstekken, die veel informatie bieden, zijn verstopt achter de namen van plaatsjes of .......
Een letter geeft aan dat die webstek ook in die taal is, de meeste zijn in het Catalaans, Frans of Spaans.
Door Romeinse cijfers geven wij aan uit welke eeuw een gebouw of iets anders stamt.
Tussen [ rechten haken ] staat wat alleen maar nuttig is, of wat eigenlijk niet leuk is maar er toch staat.
Al het andere wat wij bij die tocht noemen is naar onze mening ècht het bekijken waard.

Smalle bergweggetjes met haarspeldbochten Langs haarspeldbochten
Uitzicht op zee, zeegezicht, tunnel vermijden Bij Portbou bovenlangs
Schaapskudde, herder, landelijk, rustig rijden, genieten Plotseling een kudde schapen op de weg
Version imprimableVersion imprimable | Plan du site
© Janine en Boudewijn Bolderheij