Logeren als god in Frankrijk op Domaine el Faig
Logeren als god in Frankrijk op Domaine el Faig

BiO-logisch, Eco-logisch, keuren en inkopen,

Deze pagina groeit!
Hieronder staan, tot nu toe, drie verhalen.

1. Onze „principe verklaring” over BiO en Eco.
2. Inkopen met smaak en emotie.
3. Núria de BiO-logische, zelfs BiO-dynamische wijn producente.
4. die komt dus later!
Veel lees plezier!

 

1. Onze „principe verklaring” over BiO en Eco.

 

BiO-logisch is dat natuurlijke produkt, 
waar bij de teelt geheel is afgezien van kunstmest en pesticide.


Eco-logisch is dat produkt dat zo dicht mogelijk 
bij de gebruiksplek, of de consumptieplek, geproduceerd is.


Wij proberen beide begrippen zoveel als mogelijk inhoud te geven
en vinden - duurzaam - een mooi en alles omvattend begrip.


Indien je zelf bezig bent met deze begrippen, 
dan is het fijn te weten, dat wij daar ook mee bezig zijn.
En dan weet je ook dat het de smaak, 
de hoeveelheid vitamines en mineralen ten goede komt.


Indien jij nog niet zover bent, of er zelfs niets van wilt weten, bedenk dan,

dat het zeker geen kwaad kan (baat het niet, het schaadt zeker niet).
en dat jij er, tijdens je verblijf hier, weinig van zult merken.

Agricultuur biologique, bio-label, zonder kunstmest en pesticiden Rechts HET keurmerk
Pays Catalan, Roussillion, Pyrenées Orientales, vooruitstrevend op bio gebied Een boek(je) vol biologische producenten
Biologische producten uit Catalunia, Roussillion, Pyrenées Orientales Biologisch en ecologisch

Heel uitgebreid en nog steeds onze begrips-invulling.

Dit leesvoer is alleen voor liefhebbers!

 

Groente & Fruit.
Indien wij geloven dat een tuinder geen kunstmest en geen pesticide gebruikt, dan zijn zijn groenten en fruit wat ons betreft BiO. Indien een tuinder „en conversion” is, dat wil zeggen dat hij bezig is om te schakelen van niet BiO naar wel BiO, dat duurt drie jaar, dan steunen wij hem en kopen zijn produkten. Indien een Franse tuinder of boer het Franse merk AB, Agriculture Biologique, mag voeren dan is het 99,99% zeker dat hij echte BiO produkten heeft, dat hebben wij dus het liefste. Bij buitenlandse produkten met dat keur, zijn wij minder zeker van onze zaak.


Bij BiO is wat ons betreft ook belangrijk dat de produkten op de koude grond groeien, 
alleen dan kunnen de natuurlijke smaken zich werkelijk ontwikkelen.


Onze aardbeien- en frambozenjam wordt hier in het dal van de Tech gemaakt, super Eco wat ons betreft. Andere jams en afgeleide produkten komen van de „Plaine”, het vlakke land rondom Perpignan, beslist eco. Onze groente komt deels uit ons eigen dal, deels van de andere kant van de berg, één dal noordelijker dus. Ook nog eco.

Enthousiast verkoopster van haar eigen bio-wijnen Mas Deu, biologische wijnen
Biologische druiven verwerkt tot jam en gelei met knoflook, paprika, enz. uiteraard ook bio Eigenzinnige produkten van eigen kweek
Wilde bramen uit eigen tuin Gegarandeerd zonder enige toevoeging

Licht.
Bij groenten en sommige soorten fruit komt bij Bio / Eco nog iets kijken,
er mag geen licht gebruikt worden om het product de grond „uit te lichten”. 
Alle groentes die Janine verwerkt zijn zowel BiO als Eco.
Dat wil ook zeggen dat wij met de seizoenen eten.
Er zijn pas tomaten als die uit zichzelf groeien en rijp worden.


Dat rijp worden, daar zit het ook in. Eerst groeit een produkt, pas daarna worden door de natuur de smaak elementen toegevoegd. Een te haastige tuinder verkoopt dus smakeloze produkten. Een tuinder met wat geduld heeft dus betere produkten. En dat zijn dan weer de kleine producenten, die dat weten en die er de benodigde tijd in investeren.


Produkten die op de koude grond en dus in de zon groeien hebben weer veel meer smaak dan produkten die in kassen staan. Dat komt omdat ook de zon smaak en vitamines schenkt. Gloei-, groei-, of wat voor lampen dan ook kunnen dat niet. 


De produkten moeten ook op de juiste manier bewaard worden.
Perziken bijvoorbeeld worden door grote producenten in koelcellen met een zeer lage temperatuur bewaard. Daar worden ze hard van, maar het moet wel, anders zijn ze verrot voordat ze in de supermarkt liggen. Kleine producenten oogsten wat ze vandaag/morgen kunnen verkopen en die perziken zijn dus niet hard en veel lekkerder. Indien een kleine producent „te veel” rijp fruit heeft dan wordt dat verwerkt, bijvoorbeeld tot jam of sap. Bewaren is onmogelijk.

Geen aardbeien met Kerst, courgettes of paprika's in de winter, noch perziken, nectarines of abrikozen Biologische seizoensprodukten
Verkopen wat er groeit, zonder kunstgrepen. Proef maar Hij doet de tuin, zij de garageverkoop
Kersen van allerlei ras, kleur en formaat, verrukkelijk Kersen uit Céret, alleen in mei/juni

Melk & Kaas.
Onze melk komt uit ons eigen dal en die twee jongens maken ook (koeien) kaas. Geen AB merk, maar wij vertrouwen ze volkomen. Onze karnemelk kopen wij bij ons BiO mevrouwtje in Céret. Die karnemelk heeft een AB merk, maar komt uit Quimper en dat is een heel eind rijden. Dus of geen karnemelk meer of even helemaal niet eco. Wél karnemelk dus. Ook de schapen en geitenkaas die wij kopen komt uit ons eigen dal (van de Tech) Omdat wij echte kaasliefhebbers zijn, ons kaasplateau telt vaak 13 kazen, moeten wij ook bij de supermarkt kopen. Dan proberen wij BiO te krijgen, wat eco betreft geven we het even op. Kazen horen nu eenmaal op hun geboortegrond geproduceerd te worden. Roquefort kaas komt uit het plaatsje Roquefort.

Volle, niet afgeroomde melk en rauwmelkse kazen Rauwe melk van Mouly Benc
Roquefort, Bleu de Bresse, Camembert, Parmesan, Chaource, geitenkaas, schapenkaas, koeienkaas Kaasplateau
Biologisch, ecologisch, vers en gezond eten. = Agriculture Biologique Antiek Agriculture Biologique beeldmerk

Vlees & vleeswaren.
BiO vlees is ons te duur en het komt vaak van heel ver weg, doen we dus niet. Wij vertrouwen op onze slager die ons garandeert dat de kalfjes en lammetjes op de Pyrenese weiden gespeeld hebben en alleen moeder melk, kruiden en gras gegeten hebben. Veel van de dieren lopen ook in bosachtige gebieden die zo enorm groot zijn dat kunstmest en pesticide onbetaalbaar zouden zijn. Daarnaast kopen wij lammetjes direct van de fokker, die of BiO is, of die we gewoon vertrouwen. Worsten kopen we weer bij onze slager, die ze zelf maakt, van dat Pyreneeën vlees, en zelf, aan de open lucht, laat drogen. Vleeswaren voor op brood zijn ons struikelblok, we zoeken iets goeds en iets lekkers, verder komen we nog niet. En dan eten we ook graag wild, dat is in principe BiO vinden wij. Wel zijn we dan afhankelijk van wat de jagers ons verstrekken. Poeliers bestaan in dit deel van Frankrijk niet en bestonden ze wel, dan komt het vlees vaak ook weer van ver weg, meestal Oost-Europa.

Wild zwijn, damhert, hert, ree,steenbok, fazant, haas, patrijs Janine in haar element met vers wild vlees
Meer BiO kan iets niet zijn, wild uit eigen bos, mmhhhh Wild zwijn uit eigen bos
Hert, wild everzwijn, ree, haas, allemaal uit eigen bos Eerst "decouperen" en dan de vriezer in

Vis.
Er bestaat BiO-logische vis en wij nemen aan dat die vissen het beter hebben gehad dan andere gekweekte vis. Maar feitelijk verafschuwen wij gekweekte vis en daarvoor hebben wij één voorbeeld: Zalm is een roofdier, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de wolf. Nu worden er miljoenen zalmen (lees wolven) bij elkaar in een Noorse fjord gestopt achter een net. Om te zorgen dat ze elkaar niet opvreten wordt middel a. door het voer gestopt. Om te zorgen dat ze niet ziek worden, er zitten er veel te veel bij elkaar, wordt er een antibioticum door het voedsel gemengd. Om te zorgen dat ze, tegen natuurlijk, snel groeien wordt middel b. door het voer gemengd. En om te zorgen dat ...... . Ja wat zou er nog meer ingestopt worden dat wij niet weten? En dan staat er trots op dat pak: echte Noorse zalm. Wij mensen reageren hierdoor niet meer op bepaalde antibiotica en mogelijk is het steeds langer worden van mensen hier ook een gevolg van. Uiteraard zijn die Noorse zalmen geen gewone zalmen meer, het zijn gemanipuleerde zalmen. Nu ontsnappen er soms zo maar een paar miljoen van die gemanipuleerde zalmen en die vermengen zich dan op de wereld zeeën met echte zalmen. En over enkele decennia bestaan er dus alleen nog maar gemanipuleerde zalmen. 

 

Wij kopen dus alleen gevangen vis, maar ook dan doen wij nog moeilijk. Grote vissersschepen, eigenlijk een soort varende fabrieken, schuimen de wereld zeeën af en vissen ze leeg. Er is heel veel zogenaamde bijvangst en alles wat niet mag, of wat vandaag niet uitkomt wordt zo de zee weer in gekieperd, waarna het bijna altijd sterft. Onze vis komt van kleine vissers schepen. Die schepen leggen geen duizenden kilometers af om bij de beste visgronden te komen, ze varen slechts enkele tientallen kilometers de Middellandse Zee op. Een klein team van vissers vangt daar op traditionele wijze vis en levert het net na middernacht af in de haven. De volgende morgen kopen wij het op de markt van Amélie les Bain of Céret.

Regelrecht uit de Middellandse Zee
Behalve riviervis .....
Lekker, gezond en ecologisch

Wijn, platte wijn, parelende wijn, dessert wijn, wijn voor bij de kaas.
Naast BiO en eco stellen wij aan wijn nog een paar voorwaarden.
Hand geplukt, want die machine weet het onderscheid niet tussen vogelnestjes, rotte druiven, niet rijpe druiven en rijpe druiven. Glazen flessen en kurken kurken. Natuurlijk moet wijn lekker zijn, maar ook na een hele fles mag je er geen hoofdpijn van krijgen. En die dessert wijnen moeten geproduceerd worden met extra alcohol van dezelfde druiven als waarvan de wijn gemaakt wordt en dat is lang niet altijd het geval.
Zie ook het sub-menu-punt hierna of ga daar direkt heen: Logeren bij Janine & Boudewijn >> Wijn

Brut, demi-sec, doux, voor alle gelegenheden en smaken Blanquette de Limoux
Muscat de Rivesaltes, Ambre, Vin Doux Naturel Vier glaasjes met Rivesaltes Ambré
Rood, wit, rosé, Muscat de Rivesaltes, Rivesaltes Ambré, Granat, Rosé, Tuilé Rossignol, onze "oudste" wijnleverancier

Olijfolie.
Als je olijfolie gebruikt om mee te bakken of braden is de kwaliteit minder belangrijk, koop een fles, blik of zelfs BIB (bag in box/zak in doos), maar natuurlijk wel BiO en een beetje uit de buurt en het is prima. Gebruik je olijfolie bijvoorbeeld in sla, dan is BiO en eco niet genoeg, dan moet die olie lekker smaken, lekker ruiken en een laag zuurgehalte hebben. Dat soort olie wordt in onze buurt ook voldoende geproduceerd.

De lekkerste en geurigste olijfolie wordt geproduceerd door kleine en middelgrote producenten die de kwaliteit verheffen boven veel werk en moeite. Met de geoogste olijven moet zeer voorzichtig omgegaan worden, er mogen niet te veel olijven op elkaar liggen, de olijven mogen niet beschadigen. (Dus alles in een oogstkar gooien kan niet.) Minstens drie keer per dag worden de olijven verwerkt tot olie, uiteraard bij koude persing. Boven de 28 graden verandert de structuur van de olie en is het afgelopen. Eerst is het onderhoud van de bomen zeer belangrijk, dan het moment van oogsten en daarna het maken van de olie. Het is allemaal vakwerk. Mocht bij het persen van druiven iets misgaan dan heeft de wijnboer nog een aantal mogelijkheden om zijn fouten in redelijkheid te herstellen. Bij olie is dat niet het geval. Het is of meteen goed, of het is mis, en dan heb je dus bakolie.


Ook het bewaren is een punt. Echt goede olijfolie mag niet te koud bewaard worden, maar zeker ook niet te warm. Constante kamer temperatuur is het beste. Dat geldt voor het gehele traject: Bij de producent, naar de importeur, naar de groothandel, naar de winkelier, naar jouw huis, in jouw huis tot het moment van consumptie. 


Er zijn bij olijfolie onnoemelijk veel smaken, geuren en kwaliteiten.
Dat kun je rustig vergelijken met de mogelijkheden die wijnen bieden.
Koop verse olie, koop nooit te veel, volgend jaar is er weer verse.

Extra virgen olijfolie, koud geperst, dat is het beste Ruik glaasjes om olijfolie te keuren
Olijfbomen moet heel erg goed onderhouden worden Schitterende olijfboom, minstens 100 jaar
Olijf olie Extra Viergen, kod geperst natuurlijk BiO, en ze gebruikt alleen (bio) olijfolie

Nagekomen bericht.

We hebben het nog niet gehad over „Demeter” (over heel de wereld)
en over „Nature & Progres” (voor zover wij weten alleen in Frankrijk en Wallonië).
Dat zijn, laten we zeggen, de „hardliners” van/voor de BiO mensen.
Omdat we ons steeds meer in BiO-logisch gaan verdiepen 
komen we ook steeds meer mensen tegen die echt heel streng in de leer zijn.
Wat opvalt is dat het juist hele vriendelijke, lieve, zachtaardige mensen zijn, die alleen maar goed willen.
Goed voor de wereld en voor onze kinds-kinderen.

 

Een paar webstekken met meer informatie over BiO-logisch en soms ook over eco-logisch:
De Nederlandse WikiPedia.
De Nederlandse controleur van BiO-logisch.
 

Een goed verhaal over BiO-logische wijn van een Waalse wijnboer.
Een goed verhaal van een Nederlandse wijn importeur.

biologische eireren, biologische sappen, biologische vruchtensappen Echt heel lief!
Leven als god in Frankrijk = Logeren als god in Frankrijk BiO-dynamische wijnboer in Spanje
Biologisch, ecologisch, redt onze wereld Ook een fanaat!

De bijen gaan dood.
Als je hier onder op een taal klikt dan krijg je een goed verhaal te lezen en te horen
over insecticiden die onze bijenstand zeer sterk aantasten 
met alle gevolgen van dien. 
Jammer, alleen beschikbaar in drie wereldtalen:
Engels.  
Duits.  
Frans.   
Wel in het Nederlands een stukje in WikiPedia, klik daarvoor hier.

Bijen, insekten, wespen, horzels, zweefvliegen. steekvliegen Een bij op de lavendel
Lavendelhoning, acaciahoning, kastanjehoning, tijmhoning, rozemarijnhoning Samen met een andere snoeper
honingzoekers, stuifmeel verspreiders, bestuivers, nectar Ook op de vllnderstruik zijn ze dol

*************

Version imprimableVersion imprimable | Plan du site
© Janine en Boudewijn Bolderheij